Ruokablogilistan kärjessä

tiistai 9. heinäkuuta 2013

Jäätelöä eilisistä jämistä

Eilen tuli tehtyä sitä mustikkasiirappia joka toki kerkesi jankkiintua yön aikana.
Tänään siis laitamme levyn miedolle lämmölle ja hujautamma sekkaan korkillisen metsämansikkalikööriä. Tarkotus on vain notkistaa siirappi uudestaan jotta voin käyttää sen jäätelön maustamiseen.

Siirapin sulaessa kaivetaan kaapista kaikki tarvittavat aineet ja koneet.
Jäätelökoneen kulhot ovat olleet pakastimessa  yli vuorokauden  pystyasennossa kuten tarve vaatii. Otan ne sieltä pois vasta ihan viime hetkellä. Kulhojen tehtävä on jähyttää jäätelömassa.
 Itse jäätelömassa tehdään näin : särettään pari kananmunnaa ja ongittaan niistä vain keltuaiset, sitten sekkaan 2,5 dl kuohukermaa (nyt laitoin, ko ei ollu täysmaitoa, normaalisti 2dl käy, flora 0,99€), kevyt maitoa 0,5 dl (ko sitä kermaa oli kerta niin palijon enemmän), yks teelusikka vaniljasokeria.


Tässä kaikki tarveaineet alotusvaiheessa. Siirappi on levyllä ottamassa makua ja sullaamasa.

Tarpeeksi sula siirappi. Ei saa olla kuumaa. Etenkään kiehuvaa ettei tehe massan jäähtymisestä hankallaa.

 Sauvasekottimella sekasin kaikki aineet, ei vaahotusvaiheeseen asti ko ihan vaan sotkuksi. Lopulta sinne hurhautettaan se notkia siirappi. Ja näemmä vähän rävittään kulhoa. Se puhistuu kuumasa veesä oikeen näppärästi joten huoli pois.

Minun jäätelökone on tämmönen OBH Nordican Tasty Duo, elikkä voin tehä kahenlaista jätskimakua kerralla. Nyt toki vain tätä yhtä ko alotinki kerta. Nuista sivusiivistä kaajetaan massa käynissä olevaan konneeseen.

Mutta jatketaan ohojetta ,elikkä nyt sitten  jäätelökupit telineeseen, kone käyntiin, massa koneeseen ja ootatus - 20 min. Jäätelömassa jähmenee kaiken aikaa ja sakenee, kannattaa seurata sitä vaikka jo vartinki päästä , tiä vaikka olis valamista.Riippuu hieman massan määrästä ja koostumuksesta miten se kypsyy. Tämä massa on kermainen joten voi paksuta hyvinkin nätisti.


Valmis jäätelö on hieman pehmismäistä, heleppo lusikoija nahan sissään vereksiltään taikka rasioija ja pakastaaa. Mie pakastin ko meitä tullee muitaki syömään, viitti yksin kaikkea holovata. 

Koristelu onkin sitten ihan oma juttunsa. Tähän sopinee turkinpippurilakritsapulveri jota yks päivä jauhoin. Saapi vähän suolasuutta. Itte taikinamassaan ei tarvinu sokeria laittaakkaan ko siihen lorhautettiin se siirappi. Toiset tykkää makiammasta niin ei muutako sinne vain. Nesteen lisäyksen kansa kannattaa olla varovainen ko sei sitten meinaa jähämettyä ei millään ja sullaa samoin tein ko koskettaa huonelämpöstä astiaa. Jäätelömassan irrotus kulhosta tapahtuu nuolijalla kaikista somiten josei heti syö muovilusikalla siittä kupista. Ei saa naarmuttaa niin jätetään ne veittet pihivejä varten. Tässsä siis valmista jätskiä semmoset 6 dl. Ei nuihin mahottomia mahu ja toiseksi son kuitenki aikasta ilimavvaa. Ko jätski on ulos kupista, niin kuppi tiskiin ja takasin pakkaseen. Ei ikinä tiä miten äkkiä haluttaa tehhä uutta jätskiä ; vaikka piparminttu semmosta.

Herkku tarjoiluastiaan, herkun päälle herkkuja mitä halvaa laittaa jos halvaa niin laittaa. Hintaa kahelle annokselle koitunee vähän pääle euron.

Ja eiku lusikoimaan. Nih !