Ruokablogilistan kärjessä

keskiviikko 7. elokuuta 2013

Hei me säilötään !

Pakkohan täsä on jotaki saaha aikaseksi niin mie päätin säilöä jutskuja kylymäkellarriin.

Herkkukurkkuja tehin näin ja meni 2 tuntia :

5 kg avomaakurkkuja viipaloijjaan, suikaloijjaan, lohkottaan
2,5 l vettä keitettään jossa on
7 dl väkiviinaetikkaa ja
5,5 dl sokeria
puoli nippua tilliä
nelijä  mustaherukan lehteä  , kannattaa nyppiä ne käsin niin jää ihana tuoksu sormiin

Näin, porisemaan vain.

Sitten tehhään lasipurkeille kuntotarkastus ja huuhellaan vaikka tiskikonneesa kuumiksi.

Ko se vesi kiehuu niin mäiskitään sinne kurkkuja, niitä mitä suikaloitiin,viipaloitiin ja lohkottiin.
Ko non vähänaikaa porissu niin nostellaan ne veks pihtejä taikka reikäkauhaa apuna käyttäen.
Voi taas pärskyä, riippuu miten palijon käyttää voimaa ja mennee paita sontaan, niinku aina.
Ei, ei oo essua.
Niin se kurkku vaihtaa reunasta ihan niukasti väriä siinä litkussa niin mennee tovi hoksata erottaa se.

Kurkut nostellaan sitten niihin lasipurkkeihin. Ja sinne lavottaan matkaan piparjuuren palasia ja mustaherukan lehtiä ja tilliä. Ossaan laitoin valakosipulinkynsiä ja jopa kokonaisia chilejä. Näe sitten miten niille käy. Syökö kukkaan. Kokkeilen kuitenkin.

Piparjuurta voi olla työläs ettiä. Paikallisesta kaupasta kyssyin nuorelta myyjältä niin se huiskutti yrttipensaita ees ja taas ja sano josei se pipar ...(?) tässä ole niin son loppu. Yritin välliin sanoa että son inkiväärin näkönen... mutta ei. Soli kuulema sitten loppu.

Ko kurkut on kaikki keitetty äkäseen ja lavottu purkkeihin hökkeitten kansa niin sitten siihen keitinliemeen sekotettaan yks pussi kurkunsäilöntäjauhetta. Nyt vain keittäys ja kaajama purkit umpitäyteen , ainaki niin että kurkut peittyy. Kannet kiini ja kylymään. Antaa olla 3-4 vk ettei oo tappoetikkaa ennää suuntäyveltä. Jo vain niissä pusseissa lukkee että noin 2 vk mutta usko että parempi ko saa etikka tasaantua pitempään. Maista sitten !

Kurkkupikkelssiä mie tein näin

1,4 kg tuorekurkkuja
0,5 kg sipulia
punanen paprika
keltanen paprika

Ihan pikkupikkelsipalasiksi.

2,5dl väkiviinaetikkaa
5 dl sokeria
alta 0,5 dl suolaa
nippu/ruukku tilliä

Nämä ihan sekasin.

Sitten kaikki keskennään ihan sekasin.

Sit mie palottelin murusiksi kolome chiliä ja otin litran tuota pikkelsiä eri astiaan ja eiku sekasin.

Nämä säilöntäastioihin ja kylymään. On syömävalamista heti mutta saa tasaantua vaikka yön yli.

Sit mie tein vielä tämmösen ölijyn

1 l oliiviölijyä
3 chiliä
4 laakerinlehteä
6 kaffirlimetinlehteä, tai no niitten palasia
kouranpohjallinen mustapippureita
lusikallinen sormisuolaa

Oisin puotellu sekkaan vielä valakosipuleita mutta noli menny niin rumiksi etten kehannu.
Voi jälestä tieten puotella kyytiin.

Tää oli sitten siinä tällä kertaa ja kylymäkellari kiittää. Nih !




Täsä kuvasa ole lähellekkään kaikki. Niitä herkkukurkkuja tuli vissiin 6 purkkia.