Ruokablogilistan kärjessä

sunnuntai 25. elokuuta 2013

Sunnuntaihamppari

 Ensin on hyvä varmistaa ja valmistaa kylmät soosit, hillot sekä pikkelsit.

Chilivalakosipulimajoneesi blenderissä:
kananmuna
2 rkl sinappia
persiljan jämät eli kourallienn
5 kynttä valakosipulia
punanen chili
keltanen chili
2 rkl soijaa
4 rkl ketsuppia
2 rkl HP-soossia
yrttimausteita pari lusikallista
suolaa
0,5 dl sokeria
rkl väkiviinaetikkaa

Kaikki konneen pohojalle vain suoraan.
Kone käyntiin.

Lisää
0,6 dl kiehuvaa nestettä, itse käytin omppumehua
Kone käyntiin.
Rupea lorottelemaan ölijyä sekkaan niin palijon että on ittele sopevan paksua. Mie laitoin vajjaan puol litraa.
Kaaja vaikka lasipurkkiin ja jääkaappiin jähtymmään.

Minen mittään oikeita mittoja käytä ko lorottelen aina vaan menemään kaikki tai ruutaan tahi huiskuttelen niin mitat voi olla jokseenkin suuntaa antavia. Toki jokkainen soveltakkoot omale kielelle hyväksi.

Chilihillo:
800 g / 8 isoa tomaattia
2 suippopaprikkaa
1 iso porkkana
4 isoa ykskynsivalakosipulia
Muutama desi vettä.
Suolaa.
Pese, kuori, palottele, keitä.

Pari sipulia silputtuna
Pikkukattilan pohjallinen oliiviölijyä
Laita nämä möhimään.
10 chiliä saksitaan palasiksi
1 keltanen paprika pikkupaloiksi
Lissää pikkukattillaan.

Muussaa tomaattiseos sauvasekottimella jahka valamis. Eli porkkana o kypsä.
Nosta takasin levylle.
Lissää:
0,5 dl väkiviinaetikkaa
Mustapippuria
Suolaa
Yrttimausteita

Kippaa pikkukattila seokseen. Näitä älä muussaa. Saa kivemman suutuntuman.
Lissäile hillosokeria 4-5 desiä ja anna poreilla miedolla lämmöllä vaikka 20 min.
Jähytä. kippaile kippoihin ja säilytä kylymässä.

Kurkkupikkelsin ohoje oliki tuolla Hei me säilötään ! - kirijotuksessa joten en laita sen resähtiä tähän.

Alotama itte ruoka tuosta puolen kilon läskipossufileestä. Eikäkö uuni päälle n 200´C.
Possun kuutioin melkolailla nopiksi.
Teflonpinnotevuoka johon loraus chiliölijyä (tämä taas sitä omatekosta).
Possut sinne, hunajaa ristiinrastiin, grillimaustetta niin että näkkyy, cayannepippuria lusikallinen ja savupaprikaa maustemitallinen taikka sitten kaks. Lopuksi suolaa sopevan paljijon. Ja uuniin.

Sitten tehhään leipätaikina ja leivottaan niistä sämpylöitä.
Mie tein melko kookkaita ja niitä sain aikaseksi 7.
Elikkä vettä kutajoinki 4 dl , jauhoja 8 dl, pss kuivahiivaa, hunajaa loraus, suolaa pari kierrosta, basilikaa ja oreganoa sekä oliiviölihyä toista lusikkaa.
Pellille nostelun jäläkeen leikkasin saksillä toisen sivun muka auki. Sitten ne sai kohota vielä uuestaan.

Lihat vain nostetaan alemmas että sämpylät mahtuu kaveriksi uuniin. Possupaloja on hyvä käyttää jonku tovin vällein ulkona ja hämmäyttää ettei vain pinta pala ja pohoja keity. Tullee tasasempia. Maista välliin ja lissää mausteita jos on tarves. Mie taisin possuja paistella yhteensä ainaki tunnin. Kato ko tuli ne leivätki siinä ohessa. Taikinan teko, kohotus, leivonta, kohotus, uuniin.

 Leivät saa kypsyä 25 min tai kunnes rusehtava pinta eli kypsä.

Ko kaikki on uunissa duunissa tai jääkaapissa jähtymässä niin tehe salaatti.

Salaatti:
jääsalaattia
keräsalaattia
punasipuli
porkkana
limeä
yrttisuolaa

Revi, nyvi,leiko,suikaloi,raasta,puristele,sekota. Valmis.

Raasta juustoa pari desiä vielä ja kyllä ne alakaa olleen tässä kaikki.


Kaikki ulos uunista. Kipot kupit kapustat esille.  Varaa rulla talouspaperia pöytään tai muuta pesulappua.



Sitten vain tee se itse-  täyteleipä ! 

P.S. Illalla kuulema saan tehä jäähneistä lihoista soosin ko olivat sen verta maukkaasa liemesä.