Ruokablogilistan kärjessä

lauantai 6. helmikuuta 2016

Pataleipä Juhannussaaren tapaan

Täson leipä jonka himo pittää ennakoija yhelä vuorokauvela.
Taikina tehhään valamiiksi tännään ja itte leipä leivottaan huomenna.
Heleppohan tämon ko mahoton eikä tarvi käsiä palijon sotkea.

Minun versio mennee näin

3,5 dl vettä
5,5 dl vehenäjauhoja
2,5 dl kaurahiutalleita
1 tl kuivahiivaa (herhneen kokonen noppa tuoretta)
Pari kierrosta merisuolaa myllystä

Mie laitoin veen eellä,siihen suola ja lopuksi kuivat.
Muista veen lämpötila hiivaan nähen oikia.

Sekota kaikki keskennään vaikkapa lusikalla.
Ei tarvi vaivata eikä lähämiä.
Koha tullee kohtuu tasanen läjä niin son justiin hyvä.
Jos sullon erimmänkokosia hiutalleita ,
niin voit lisätä 0,5 dl vettä vielä ja sekotella sekkaan ettei pöly lennä.

Kelemuta astia ja jätä se siihen möhimään. Saapi kohota omia aikoja huoneenlämmössä 12-24 h.
Mie tekkiin taikinan kuuenaikaan illasta valamiiksi niin saan leivän päivällä ruokapöytään.
Ei oo niin nöpönuukaa sen kellon kansa ko liukuaikaa on. Maku vaan voimistuu ootellessa.

Ko leivänhimo ruppee olleen kohillaan,
niin pukkaa valurautapata* kylymään uuniin kansineen päivineen ja sääjä uuni 225´C.

Jauhota alusta, kaaja taikinamöykky siihen, pyöräytä ittensä kautta ympäri pari kertaa, elä väännä eläkä vaivaa, ikkäänkö jauhotat sen vain. Kannattaa myös jauhottaa käsi millä irrottaa taikinan astiasta ettei tartu sormiin.
Son yllättävän pieni pallero mikä siittä tullee ko ilimat lähtee pihalle joten elä liiottele sen jauhoalustan kansa niinko mie tein. Puoliki desiä on jo sopivasti.

Nosta takasin astiaan. Anna olla 30 min koskematta.

Patalaput, pata pois uunista, ölijyä se talouspaperia tai kuumuutta kestävää pullasutia hyväksi käyttäen pohojaa-reunaa myöten. Hot hot hot hot ! Muista !
Ko son tarpeeksi ölijytti niin kippaa taikinapallero sekkaan, kansi kiini ja uuniin.
Ensin 30 min, kansi pois, jatka paistamista 15* min tai kunnes tarpeeksi ruskia pinnasta.




Pata pois uunista, kippaa. Jos hyvin kävi niin leipä tipahtaa kiukuttelematta ulos.

Heti ko koskea saattaa niin solekko ruveta syömään.






* Josei sulloo valurautapattaa niin mikä tahansa kannellinen 2-3 l uuninkestävä astia käy.
  Teräskattila, saviruukku,mitä nuita nyt on .

** Huomioi uunin tehot, kiertoilimauuni, leivinuuni, 70-luvun uuni toimii kaikki vähä erilailla niin         sitä aikaa/lämpöä voi joutua joko lissäämään tai supistammaan.
    Mullon iha perusuuni, ei mittään kiertoilimoja tai muita herkkuja mutta kohtuu uus.